RETETE DE PESTE... SI NU NUMAI
ADUNATE DE-A LUNGUL TIMPULUI IN FORUMUL NOSTRU
Reteta pentru borsul de peste
Reteta trimisa de Eugen Fetes.
Se pune apa la fiert cu sarea aferenta, cu 3-4 cartofi taiati cuburi mari (ca pentru cartofi natur), 3-4 cepe taiate solzisori, 3-4 morcovi taiati rondele, 3-4 ardei grasi taiati ca pentru salata. Dupa ce aceste legume vor fi fierte se adauga bulion de rosii. Dupa ce clocoteste, se baga pestele in serii astfel incat sa se stie cate au fost bagate si cate s-au scos. Pestele este fiert cand i se albesc ochii si pluteste. Dupe ce se fierbe tot pestele (din el se va face rasolul, revenim cu reteta) se acreste cu otet (dupa gust). Dupa ce clocoteste si cu acesta se pune leusteanul si se ia dupa foc.
Rasolul
Reteta trimisa de Eugen Fetes
Pestele fiert se "depoziteaza" intr-un lighean. Din bors se vor extrage in limita posibilitatilor cartofii, morcovii, ardeiul gras. Acestea se vor pune in ligheanul cu pestele fiert. Intr-un castron se scot cateva polonice cu zeama din ceaun. Se pune sare (zeama trebuie sa fie usor sarata), otet, mujdei ardei iute, oarece ulei floarea soarelei si se omogenizeaza bine, apoi se toarna peste peste si legume, se cauta sa se amestece continutul fara a zdobi pestele.
Nu uitati ardeiul iute ca si "garnitura". Nu recomand folosirea ardeiului iute in compozitia borsului sau a rasolului deoarece nu toata lumea mananca picant. atentie cand se pune sare si otet in ciorba; decat sa iasa prea acra sau sarata, mai bine isi "potriveste" fiecare zeama dupa bunul plac.
P.S. daca inainte de a servi ciorba degustati o palinca, puteti sa dregeti ciorba cu 3-4 galbenusuri de ou.
Reteta scrumbie de Dunare
Reteta trimisa de Eugen Fetes.
Avand in vedere faptul ca scrumbia este un peste extrem de gras, eu vin cu o alta reteta care pica mult mai usor.
Se curata scrumbia de mate si solzi, icrele (daca are) se lasa in cavitatea abdominala.
Se va cresta foarte des (din mm in mm) cu un cutit bine ascutit. Se ia o tigaie din tabla si se pune pe foc. Cand tigaia este foarte bine incinsa, se pune scrumbia in ea. In acest moment, pestele incepe sa lase multa grasime si se va praji in propriul ulei. Atunci cand pestele este „ars” (arata precum cel care se coace pentru saramura) se va intoarce pe partea cealalta, aruncandu-se uleiul colectat si se pune din nou la foc. Toata operatiunea dureaza cca 10 minute (prajirea pe ambele parti).
Inainte de a ne apuca de prajirea pestelui, se va prepara o salata formata din:
- ceapa taiata solzisori
- morcov ras
- otet
- un praf de sare
- patrunjel verde
(nu se va dilua otetul pus la salata!)
Se amesteca toate componentele care alcatuiesc salata.
Dupa ce s-a prajit scrumbia se pune pe un platou, uleiul rezultat (de la partea a 2-a de prajire se toarna peste salata. Dupa aceasta, tigaia se va pune din nou la foc cu 1/2 cana cu apa. Dupa ce va firbe 1-2 minute, se va varsa peste salata.
Langa scrumbia din platou, se va pune salata (TOTUL TREBUIE SA FIE CALD). Pestele se va orna cu frunze de patrunjel verde. Se serveste alaturi de un pahar (de fapt, indicate sunt mai multe) de vin alb SEC (Murfatlarul sau Jidveiul sunt excelente).
P.S. Nu recomand sa preparati scrumbia in bucatarie (apartament) decat daca posedati o hota puternica deoarece fumul rezultat este foarte dens si persistent ca miros.
Pofta mare!
TZATZIKI
Reteta trimisa de Marian Adar
Prietene, hai, mai intai, sa vedem ce-i tzatziki? In fond si la urma-urmei, nu-i decat o amarata de salata, atat si nimic mai mult! C-o mai servesc cate unii si drept garnitura? Si? Care-i spilu ? Parca tu n-ai mancat de cand te stii, una-alta, carne ori peste, doar c-un amestec de verdeturi, legume si ale laptelui pe langa ele?!... Si-apoi, s-avem rezon, ca de te muncesti prea mult cu o salata, cand mai faci si restul?!!!
Asta-i una si dupa cum taci, inteleg ca esti de acord cu mine. Mai departe: incercand s-o faci precum grecii si tinand mortis pe calea asta, n-o sa ai parte de altceva decat de pingele rupte, un car de draci si ochi lungiti de foame. Ma-ntrebi de ce? Simplu, ori nu le gasesti pe toate, ori le gasesti dupa atata alergatura ca-ti piere cheful. Si-atunci, care-i calea de urmat? Nu te grabi si ai s-o vezi mai dihai ca pe Luminita, aia care tine felinaru aprins la capu tunelului.
Primu' lucru pe care-l fac eu, e sa-l bag in ma-sa pe grec si-ncep a cugeta romaneste. Desi bucataria-i poezie, fiind vorba de tzatziki, musai sa gandesti pragmatic; totul la iuteala si rezultatul sa te dea pe spate!
Primii-s castravetii - oricare-s buni. Spalati, curatati de coaja, gustati fiecare, sa nu fie amari. Dati pe razatoarea mare si pusi intr-o strecuratoare, sa se scurga. Vezi si fii atent: daca tii f'o duduie pe langa casa, n-arunca zeama ca-i este ei de trebuinta, la oaresce reparatiuni pentru ficsonomia obrazului.
Iaurtul - neica, sa fie gras si atat. Nu-ti bate capul cu cel de oaie, capra si alte minuni, ca-s greu de aflat si-ti zic cu mana pe inima ca nu merita osteneala. Tot ce-i deslusesti pe capac scris 4%, e indestulator. P-asta-l desfaci primul si-l pui aidoma castravetilor la scurs - o sa te crucesti cata apa-si lasa!
Usturoiul - o spun si azi, o spun si maine si pan' la sfarsitul lumii: NU DIN CEL TURCESC! Nu-i bun nici sa-ti omenesti dusmanii! Iei d-al nostru, chit ca are cateii mai mici si pigulesti mai mult cand il cureti. Piseaza-l si freaca-l cu ulei de masline, din cel bun!
Marar - nu lua de la prima taraba si alege-l cu grija, dupa miros; ala de ti-o intepa narile mai abitir, e mai proaspat. Pune-l sub jetul de apa rece si resfira-l oleaca.
Gata-i. Toaca-l cat se poate de marunt.
Sare - de care ai.
Piper - frate, fa si tu o risipa si de munca, si de bani, ia din cel alb, boabe, si macina-l atunci.
Dac-ai ostenit, aseaza-te si toarna-ti un pahar de vin ; cat timp il bei, mai indeasa-n castraveti, sa-i ajuti sa-si lase zeama. L-ai baut ? Sa-ti fie de bine ! Ti-s toate la-ndemana ? Si ce mai astepti ?!... Pune totul gramada intr-un vas si amesteca vartos. Tranteste-i un capac si da-l la rece.
Simplu si usor ca buna ziua !
SARAMURA DE PESTE
Reteta trimisa de Marian Adar
Fratie, la saramura e treaba cu dichis, nu merge oricum! Ipochimenii de-i strangi in jurul mesei, neaparat tre' stie a manca si cu destele si sa nu le fie rusine a le trece si prin gura cand si cand. Bashca, fii cu bagare de seama la ce muzica le place si ce beau, ca de-ti cer manele si bere, mai bine-i dai pe usa afara si mananci singur, precum calicii!
Si acu, ia de citeste:
Mai intai te-apuci si faci o ciorba, poa' sa fie de orice fel, ca "daca ciorba nu e, nimic nu e...", da io-ti spun ca-i mai buna de porc si musai sa fie sh-un os in oala, ca, vorba aia, "nu e pasare ca porcu' ". Vezi cum pui apa, c-o sa-ti trebuiasca f'o 2 litri de zeama pentru saramura!
Langa ea, coci 5-6 rosii maricele si tot f'o 5 ardei grasi (buni ar fi Kapia, da' merg si cei verzi). Le cureti apoi de pielita si le tai fasii, la fel si ardeii.
Pestele sa fie caras, cam la 250gr unul (dupa cum se vede-n poza), ori poti alege burta de crap da' la aceeasi greutate. Ii tai capatana si-l cureti - vezi sa-i tai si inotatoarele de pe burta cu oasele de langa ea ! Il stergi bine de apa si-l pui alaturi p-un prosop. Iei o tava mare, pui in ea sare grunjoasa si frigi pestele. Iar sa fii atent(a), c-o sa faci un fum in bucatarie, de-ti vine sa fugi! Dupa ce l-ai fript, nu prea mult si cu grija, sa nu-l usuci prea tare, il pui intr-un vas si-l acoperi cu capacul.
Mai departe: iei doi litri din ciorba, numa' zeama !, pui in ea rosiile, ardeiul, usturoiul, o juma' de cutie de suc de rosii, 2 lingurite de Delikat si o mai lasi un pic pe foc (3-4 min). Mai pui 2 legaturi de parunjel cand opresti focul si 2-3 ardei iuti tocati marunt. Pui capacul si o lasi f'o 5min, sa se patrunda aroma patrunjelului si iuteala ardeiului. Toata asta o torni peste peste si-l tii acoperit. Poti s-o mananci asa, calda, da' mie-mi place rece cu mamaliga calda...
Atentie!!! Neaparat sa ai cel putin o sticla de vin alb sec langa ea, sa nu creada pestele ca l-a mancat f'un caine !!!
Pofta mare!
BAGA-N OALA!
Reteta trimisa de Marian Adar
Nu rade, frate, c-asa se cheama felul asta! Treaba ie ca pan' s-ajungi sa-l gusti, ai de patimit... Mai intai si la-nceput, te duci la Iasi. De ce?!... Pen' c-asa-i bine si frumos, sa te rogi sa-ti ierte Domnul pacatele, ca numai de cate ori ai mintit, ai mai adaugat o juma' de kil la ultimul baboi agatat norocos de coada sau de-un ochi. Ba, mai nou, te mai poti ruga si sa castigi concursul de pe Sandulita...
Buuuuunnn... Dupa ce-ai batut harnic matanii la moashtele Sfintei Parascheva sh-ai scapat obolul in mainile liotei de popi ce-o strajuiesc, te-ntorci acasa ocolind prin Cheile Bicazului, ca nu-ti strica sa vezi cum si secuii tot oameni sunt, ba-s chiar mai primitori si mai calzi la suflet decat multi dintre romani.
Casca ochii si ia aminte : cum intri-n Chei, uita-te pe partea dreapta, ai sa-l vezi pe-un cumatru care vinde oale. Opreste-te si targuieste una, neaparat cu capac ! Vezi de umbla cu ea mai abitir decat c-un prunc, sa n-o spargi ori sa-i aduci alta sminteala, ca-mi pierd vremea degeaba cu tine. Odata ajuns acasa, cracaneaza-ti mintea si privirea la pozele ce ti le-nfatisez si daca-i ceva ce n-ai priceput, intreaba-ma
aci, c-o sa-ti raspund.
P.S.: Pretine, bagi in ea orice leguma ai la-ndemana. Nu lasa muierea sa le taie, fa-o tu; femeile au tendinta sa le toace asa de marunt, ca habar n-ai ce mananci! Baga si carne de orice fel, doar caleste-o un pic alaturea cu niste ceapa taiata tot la fel de mare. Cateva felioare de slanina afumata ii sporesc savoarea si rezultatul e o betie de arome si gusturi. O mana de patrunjel si usturoi tocat marunt i le adaugi abia cand o scoti din cuptor.
MAMALIGUTA CU BRANZA SI SMANTANA
Reteta trimisa de Marian Adar
Reteta e intr-atat de evidenta, incat renunt s-o mai dau ...
Obleti uscati
Reteta trimisa de Valentin Petrovici
Iata cum se procedeaza pentru uscarea obletelui. Mai intai trebuie prins. Pentru a fi prins eu iau un bat care sa fie mai mare cu putin decat adancimea apei. Il infig in pamant in apa cam la trei - patru metri de mal. Iau un colt de paine pe care il leg cu doi metri de nailon apoi vin cu firul si il leg de batul din apa. Coltul de paine pluteste la suprafata apei tinut de curent. Se va strange oblete in prostie. O fixa cat mai usoara fir de 10, ac mic. Adancimea apei o jumatate de metru maxim. Momeala : viermusi. Merge si la cocolos de paine dar pentru cine poate. La muste sau la tauni vin cei mai mari. La tauni am prins uneori mai mari ca palma. Apoi se curata de mate, se pun intr-un vas, se sareaza bine de tot si se amesteca. Se ia un fir de nailon de 30 se leaga un betisor cam de 10 cm la un cap care se trece prin ochii pestelui. Sirul respectiv se leaga ca pe culmea de uscat rufe si se pune la uscat. In timpul uscarii pestele se acopera cu ziare sau pungi de plastic. Dupa doua trei zile se mananca uscati cum sunt sau copti pe o tabla. Deja imi cam ploua-n gura.
Fazan in sos
Reteta trimisa de Cezar Dan Chioibasu
Sosul:
1. Pui intr-o craticioara cam 50 ml de ulei, preferabil de masline, adaugi un praf de sare si incingi uleiul, fara sa-l faci sa fumege;
2. Adaugi in uleiul incins o lingura rasa de zahar tos si amesteci bine pana devine roscat, apoi o lingura cu varf de mustar iute si zeama de la o jumatate de lamaie(preferabil verde)si de la o portocala intreaga.
3. Amesteci pana se omogenizeaza, fara sa se lipeasca, apoi adaogi cca 250 ml de apa ca sa subtiezi sosul; il lasi sa scada la foc mic, amesteci din cand in cand; cand incepe sa fiarba, dai focul la minimum si adaugi putin maghiran ( se gaseste la plic).
4. Tii pe foc pana capata vascozitate ca mierea proaspata; daca vrei sa iasa mai picant, odata cu maghiranul adaugi o lingurita rasa de boia iute.
Daca gusti sosul inainte de a turna peste fazan, il mananci intins pe paine si trebuie sa-l faci inca o data.
Fazanul:
1. fazanul sa fie " fazanita ", care este mai frageda si mai grasuta;
2. se eviscereaza, se opareste, se jumuleste ca o gaina de curte; se parleste putin, sa dispara tuleiele; ficatul si inima se pastreaza, se vor fierbe cu supa;
3. se tine 10-12 ore, intr-un amestec 50 % apa si 50 % lapte. in care se pun feliile unei teline cat mingea de tenis + un morcov mijlociu feliat + cate o radacina mica de patrunjel si pastarnac;
4. Fazanul il dai intr-un clocot in apa cu putina sare, in care pui ceva telina, morcov, radacina de patrunjel si pastarnac; apoi il acoperi cu fasii subtiri de costita afumata, il pui in tava unsa cu ulei, pui alaturi vreo zece-doispe cartofi curatati intregi, stropesti cu doua polonice din zeama in care a fiert fazanul si il lasi la cuptor pana se coc cartofii, prinzand o crusta usor aramie.
5. Se serveste in farfurie alaturi de cartofii copti si felii de mandarine si rondele de kiwi. Sosul il pui pe carne in momentul cand incepi sa mananci, nu mai inainte.
Pofta buna !
Crap la cuptor
1,5 kg. peste, 1 lamaie, 1 pahar ulei, usturoi, piper, sare, 1/2 kg. rosii (bulion), 3-4 linguri de vin, cimbru.
Pestele curatat se lasa jumatate de ora cu sare, se cresteaza si in crestaturi se pun boabe de piper, usturoi, felii de lamiie, cimbru. Se toarna pe deasupra ulei, vara se pun rosii, iarna bulion. Se da la cuptor. Cand este aproape gata, se picura putin vin.
Fileuri de hering la cuptor cu garnitura de cartofi
Pt peste : 4 fileuri de peste (in cazul meu hering) ,citeva ciuperci... crude, evident curatate ,maioneza (jumatate doar din cata maioneza obtineti din 1 ou si 200 ml ulei, sare, lamaie, mustar) sare ,pesmet. Pt garnitura: cartofi, seminte de marar.
Pestele: se incepe prin a pregati maioneza... eu am facut-o in borcan pentru ca sa ramana acolo ce nu imi era de folos... , se curata ciupercile si se taie felii , in vasul pt cuptor se pune putina maioneza acolo unde o sa asezati pestele (asta am facut dupa capul meu dar am zis sa nu stea pestele pe uscat) , de jur imprejur se pun ciupercile... eu am pus un strat mai saracacios dar daca vreti puneti mai multe... insa NU asezati ciuperci sub peste... asa cum se intimpla si daca puneti pestele pe "pat" de cartofi sau alte legume acestea vor lasa apa si pestele se va fierbe/aburi in loc sa rezulte crocant (sfat de la socrela suedeza... de la mama retetelor cu pesti!) , asezati pestele in mijloc si peste el eu am pus putin pesmet (am zis eu sa nu intre prea tare grasimea in el... in fine asta daca e o prostie imi apartine ... , peste peste se pune un strat generos de maioneza (1.5 cm maxim)... , peste maioneza eu am pus putin pesmet... din nou aceasta inovatie imi apartine... de data asta m-am gindit sa faca putina crusta... , am ornat cu niste sferturi de ciuperci... , am acoperit vasul cu staniol si l-am aruncat in cuptorul incins la maxim... , am micsorat insa temperatura la mediu dupa ce am introdus vasul , am copt acoperit cu staniol 5 minute si apoi alte 15 descoperit... in fine timpul asta e in functie de peste, cantitate, grosimea lui... etc...
Garnitura : - cartofi curatati si taiati bucati fierti in apa cu sare si seminte de marar... in felul asta prind gust si aroma de marar...
Halaszle (Ciorba pescarului, reteta traditionala maghiara)
1 crap cca. 1.6kg (daca e mai mare nu e nici o problema), 4 buc ceapa, 2 ardei grasi, 2-3 rosii, 2 linguri boia dulce, 1 borcanel de pasta de ardei iute,sare
Pestele se curata de solzi se spala si se taie fasii late de 2 degete. Se sareaza si se pune la rece. Ceapa, ardeii se toaca marunt si se pun la calit pe 5 linguri de ulei (untura), se adauga rosiile decojite si taiate cubulete, o lingurita sare (facultativ ardei iute), si se acopera cu aproximativ 3.5 litri apa. In acest moment introducem si cateva bucati de peste sa fiarba (eu am pus partea de la coada, dar cui ii place poate sa puna si capul de la peste), si lasam sa fiarba la foc mic dupa ce a dat in clocot timp de 2 ore. Astfel obtinem zeama de baza.
Strecuram totul si grosul ce ne ramane il pasiram (eu am dat prin blender si apoi am dat pe strecuratoare) si il punem inapoi in zeama strecurata. Acum adaugam restul de peste si borcanelul cu pasta de ardei iute si boiaua si eventual daca mai necesita codimentam cu sare. Lasam cca.15 minute sa mai fiarba cu bucatile de peste dar sa avem grija sa nu amestecam cu lingura in el sa nu se sfarame bucatile de peste, oala se scutura.
File de peste cu crusta
Se spala fileurile de peste, se zvanta si se aseaza intr-un vas termorezistent. Se amesteca intr-un castronel pesmetul, uleiul, coaja de portocale, sarea si piperul, se toarna peste fileurile de peste. Se coc la cuptor cca 20 minute, sa se rumeneasca frumos, se presara patrunjelul dupa care se scot din cuptor.